Dyrkningsguide

1. Forspiring

Hvis du forspirer kartoflerne inden døre, så kan de få flere ugers forspring i forhold til hvis de først skal til at udvikle spirer, når de er kommet i jorden.Du kan bruge en æggebakke eller lignende at sætte kartoflerne i; de må gerne stå tæt.Du kan sætte dem i gang sidst i februar eller først i marts.Først skal du give dem et "varme-stød". Det vil sige at du skal opbevare dem ved stuetemperatur i en uges tid.Nu skal de så helst ligge lidt køligere igen, omkring 10-12 grader, indtil de skal lægges – ellers får de et temperaturchock, når de kommer ned i den koldere jord.

Vigtigt:
De skal have lys under forspiringen! Så får de nemlig korte og kraftige spirer, der sidder godt fast. Hvis det er mørkt får de lange, blege spirer, som nemt brækker af eller beskadiges.

Der må ikke være for tørt i det rum, hvor du har dem. Du kan evt sprøjte lidt vand på dem, men de må heller ikke være våde.

2. Lægning

Så skal der lægges kartofler! Jorden må ikke være kold og våd. Grav den godt igennem, og dæk den evt. med plast et par uger før lægningen.

Der må ikke have været kartofler i jordstykket de sidste 3 år. Ellers er man næsten sikker på at få syge kartofler eller kartoffelål. Man kan så vælge sorter, der er resistente overfor brok og ål.

Husk også, at kartofler gerne vil have SUR jord, ellers bliver de skurvede. Derfor skal du ikke kalke jorden før kartofler, faktisk må det gerne være 3-4 år siden, jordstykket har fået kalk.

Dybde, plante rækkeafsstand :

Du skal lægge kartoflerne sådan at det øverste af knolden er 4-6 cm under jordoverfladen.

Der skal være 20-30 cm afstand mellem knoldene, og 50-60 cm mellem rækkerne. På den måde får du en passende knoldstørrelse, hverken alt for små eller alt for store.

1,2 kg kartofler indeholder ml 13 og 17 stk læggekartofler

3. Gødning.

Før lægningen kan bruges organisk gødning ( pellereret hønsegødning købes i poser), her må du læse på brugsanvisningen, hvor meget de anbefaler. Men pas på med overgødskning, kartofler har ikke et særligt stort behov for næring. Der tilføres ca det 50 % af anbefalet mængde til blomster og roser.

OBS! Hvis du vil have RIGTIG tidlige kartofler – f.eks. til Grundlovsdag! Dæk rækkerne med klar plastic eller fiberdug så snart, du har lagt dem. Klip huller i, så planterne kan komme op. Det giver ekstra varme, og så vokser kartoffelplanten altså meget hurtigere. (Det giver altså også gode vækstmuligheder for ukrudt...)

4. Dyrkning

Det er vigtigt at holde jorden omkring kartoflerne ren indtil planterne fylder så meget, at de selv kan skygge ukrudtet væk.

Renholdelse for ukrudt kan nemmest gøres ved at dække ukrudtet til ind mod kartoffelplanten, så du samtidig hypper kartoflerne på den måde.

Sidste gang der hyppes er når kartoflerne er 20-25 cm. høje. Der bruges godt med jord, men uden at dække de grønne blade, så undgås grønfarvning af knoldende.

Vand

Hold øje med, at jorden omkring planterne ikke bliver for tør. Grav lidt ned med fingrene og mærk om jorden føles fugtig. Ellers bliver knoldene både små og skurvede.

5. Høst
Hvornår kan der høstes?

Det afhænger af flere ting:

  • Sorten
  • Hvornår du har lagt dem
  • Hvor meget gødning, de har fået
  • Vejret

Smugkig til dem, når de har været i blomst. Er du ikke ked af, at udbyttet ikke bliver så stort, kan du starte når de mindste knolde er store nok til gaflen. Ellers må du jo vente til de er store nok til gryden..Hvis kartoffelknoldene er ved at vokse fra dig – de bliver for store og melede i slutningen af juli – kan du klippe toppen af planterne. Så holder "koge-fastheden" bedre, fordi udviklingen standses.Og hvis kartoflerne viser tegn på skimmel i toppen, så af med den med det samme, og læg den et sted hvor den ikke kan sende smittesporer ud i luften. På den måde undgår du skimmel i knoldene. Tag dem op i tørvejr en 3-4 uger senere.Hvordan opbevares kartofler:Husk, at de med fordel kan tørre i solen ca en halv dag , og derefter opbevares tørt, for ellers rådner de under opbevaringen, men de må ikke ligge for længe i sollys, for så bliver de grønne og alt dit arbejde er spildtKartoflerne skal nu opbevares tørt, mørkt og køligt ved 4-5 grader.God appetit!