Gamle kartoffelsorter dyrket økologisk
Gamle kartoffelsorter forædlet på tåsinge til det økologiske marked
Fra genbank til salgsklare produkter, en undersøgelse af dyrkningsmuligheder, med tanke for mangfoldighed i kartoffelvalg og en hyldest til smagsnuancer i kartoffeltoner.
Et samarbejde mellem avlere, kokke, og smagere i udvalg af både proffesionelle og andre med tilhørsforhold til Skiftekær.
Med udgangspunkt i genmateriale fra nordisk genbank, har vi valgt at genoplive nogle af de gamle kartoffelsorter som blev dyrket I større omfang før i tiden.
Vi har valgt netop disse 5 sorter, fordi vi tror at de har nogle smage og egenskaber de nye kartoffelsorter ikke indeholder.
Værsgod og smag.
-
Sieglinde:
Sieglinde er en kartoffelsort, der har været dyrket siden 1935.
Sieglinde er oval med dybe øjne og hvide blomster.
Den er lysegul i kødet med god mild, rund smag. Sieglinde var tidligere en meget populær kartoffel på Fyn og omliggende øer, hvor mange haveejere havde den som yndlingskartoffel.
Den er i øvrigt en af de ældste godkendte sorter i Tyskland, hvor den bl.a. blev dyrket i moser, også kaldet MOOR Sieglinde.
-
Sieglinde
Gå til sorten
-
Blå Congo:
Blå Congo stammer fra Sverige. En helt igennem blå kartoffel, som har mange morsomme egenskaber.
Der kan laves blå kartoffelchips, blå kartofelmos.
God feks ilbandet gule kartofler til en flot kartoffelsalat med 2 farver. -
Blå Congo
Gå til sorten
-
King Edward:
King Edward er en smuk kartoffel med hvid hud, rødviolette øjne og gult kød. Planten har violette blomster med en lille hvidgul stjerne.
King Edward kan være vanskelig at dyrke p.g.a. modtagelighed overfor virus.
Men kartoflen er meget velsmagende og let at koge ud og derfor god til mos.
Kartoflerne er meget populær i Jylland, hvor mange elsker sovs ;-) -
King Edward
Gå til sorten
-
Asparges:
Vi har dyrket aspargeskartofler i Danmark mindst fra 1950’erne. Aspargeskartoflen er en kartoffel med mange små knolde og et lavt udbytte. Sorten er meget modtagelig for skimmel og er derfor en udfordring at dyrke økologisk.
Men kartoflen er en populær spise, især til salat. Den er aflang, gul i kødet, fastkogende og nem at pille.
Aspargeskartoflen har en udsøgt smag og er derfor eftertragtet som en delikatesse. -
Asparges
Gå til sorten